- Nederlandse spaarders leverden in 2022 ruim 35 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld door de torenhoge inflatie.
- Dat meldt Geld.nl dat keek naar cijfers van De Nederlandsche Bank om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2022 hadden.
- Geld op spaarrekeningen wordt al jaren minder waard doordat de spaarrente lager ligt dan de inflatie.
- Lees ook: Inflatie in Nederland koelt iets af tot 7,6%: prijsplafond energie helpt mee, boodschappen wel fors duurder
Nederlandse spaarders leverden in 2022 ruim 35 miljard euro in op de waarde van hun spaargeld door de torenhoge inflatie. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen berekeningen. De spaarrentes zijn vorig jaar wel flink gestegen, maar konden het waardeverlies door de stijging van het algehele prijspeil niet goedmaken.
Geld.nl keek naar cijfers van De Nederlandsche Bank om te bepalen hoeveel spaargeld Nederlanders in 2022 hadden. “We hadden met z’n allen voor ongeveer 360 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan”, legt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl, uit.
De gemiddelde rente op een spaarrekening was 0,13 procent. Dat betekent dat Nederlanders 468 miljoen euro aan rente kregen in 2022. Door de inflatie van 10 procent werd het spaargeld echter ook 36 miljard euro minder waard. “Als je de rente en de inflatie tegen elkaar wegstreept, blijft er een waardevermindering van meer dan 35,5 miljard euro over”, aldus Bulthuis.
Als spaarders op hun spaarrekening een rente ontvangen die hoger is dan de inflatie, kunnen ze de inflatie compenseren. Maar de spaarrente is al jaren lager dan de inflatie. Hierdoor wordt geld op een spaarrekening elk jaar minder waard.
Een lichtpuntje voor de spaarder is wel dat de inflatie inmiddels aan het dalen is en de spaarrente blijft stijgen. De hoogste rentes op spaarrekeningen liggen nu tussen de 1 en 2 procent. En de inflatie is volgens het statistiekbureau CBS in januari afgezwakt tot 7,6 procent. Hoewel de spaarrentes nog lang niet voldoende zijn om de inflatie te compenseren, wordt het gat wel wat kleiner, aldus Bulthuis.
Sparen blijft echter belangrijk, ook als de inflatie hoger is dan de spaarrente. "Het blijft noodzakelijk om wat geld achter de hand te hebben voor als je auto of wasmachine kapot gaat", benadrukte Bulthuis.